Święta Bożego Narodzenia tuż za rogiem. To czas wypełniony spotkaniami w gronie najbliższych, rodzinnym ciepłem i – oczywiście – pysznym jedzeniem, na które z utęsknieniem czekamy cały rok. Tegoroczna kolacja wigilijna może jednak zachwycić nie tylko magiczną atmosferą, ale i odświeżonym menu. Szef kuchni restauracji z polską kuchnią, Paweł Suchenek, przedstawia przepisy na tradycyjne staropolskie dania z nowoczesnym twistem.
Wraz z końcem grudnia, domy rozbrzmiewają śmiechem i wspólnymi rozmowami, a z kuchni unosi się zapach tradycyjnych potraw, które od lat są nieodłącznym elementem tej świątecznej atmosfery. A jeśli spróbujemy podać te polskie klasyki w innej odsłonie? Znane i uwielbiane świąteczne dania mogą zyskać zupełnie nowe oblicze, zachowując przy tym to, co w polskiej kuchni najlepsze – pełnię smaków i aromatów oraz prawdziwie domowe ciepło.
– Z bogactwa polskich tradycji kulinarnych można czerpać pełnymi garściami! Wnosząc do sprawdzonych i klasycznych przepisów coś nowego, możemy stworzyć wyjątkowe połączenia smakowe, które idealnie wpisują się w świąteczną atmosferę. To doskonały moment, aby wprowadzić na wigilijny stół nowe smaki i zaskoczyć swoich gości. A ci z pewnością będą zachwyceni! – przekonuje Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Kulebiak z ciasta francuskiego z łososiem i kapustą
Składniki:
· 3 filety z łososia,
· sok z 1/2 cytryny,
· 3 marchewki,
· 1 cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· 3 liście kapusty,
· 50 g masła,
· 125 ml białego wina
· opakowanie ciasta francuskiego (gotowego),
· jajko,
· gałka muszkatołowa,
· sól i pieprz,
· opcjonalnie: olej lniany i suszone śliwki.
Sposób przygotowania:
Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie zetrzyj na tarce na grubych oczkach marchewkę, posiekaj cebulę i czosnek w kostkę, a liście kapusty pokrój w julienne, czyli cienkie, wąskie słupki. Wszystkie warzywa przesmaż na maśle, wlej wino i dopraw wedle uznania. Do kapusty możesz dodać odrobinę oleju lnianego i suszone śliwki, aby nabrała „wigilijnego” smaku.
Rybę osusz i oprósz przyprawami. Rozwiń ciasto francuskie i ułóż je na papierze do pieczenia. Na sam środek ciasta wyłóż kolejno farsz i płaty ryby, a następnie zawiń ciasto tak, aby łączenie znajdowało się na górze. Ciasto możesz dodatkowo udekorować, nacinając je lub wycinając z niego wybrane kształty. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, wykorzystując do tego kuchenny pędzel. Piecz przez około 45 minut w 200 stopniach.
Pstrąg w migdałach
Składniki:
· 3 pstrągi,
· 2-3 łyżki klarowanego masła,
· 3 łyżki płatków migdałowych,
· 3 łyżki soku z cytryny,
· mąka pszenna (do obtoczenia ryb),
· porcja włoszczyzny,
· koperek,
· sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Ryby wypatrosz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Włoszczyznę obierz i pokrój w cienkie, równe słupki (julienne). Do warzyw dodaj koperek, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanymi składnikami nafaszeruj pstrągi. Każdą z ryb obtocz w mące, po czym otrząśnij z jej nadmiaru. Smaż na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony.
Zdejmij ryby z patelni, wsyp na nią migdały i smaż, aż nabiorą złotego koloru. Pstrągi polej masłem z migdałami i udekoruj ćwiartkami cytryny. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami – skrop je olejem lnianym i posyp posiekanym koperkiem.
Seromak
Składniki:
Na kruchy spód:
· 125 g margaryny do wypieków,
· ⅔ szklanki cukru,
· 1 łyżka domowego cukru waniliowego,
· 1 szklanka mąki,
· 1 żółtko.
Masa makowa:
· 1 puszka gotowej masy makowej (900 g),
· 2 jajka,
· ¾ szklanki cukru,
· 3 czubate łyżki kaszy manny.
Masa serowa:
· ½ kostki masła (lub margaryny do wypieków),
· 1 kg sera twarogowego (może być z wiaderka),
· 1 szklanka cukru,
· 4 jajka,
· 1 budyń waniliowy,
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta, łącząc ze sobą margarynę, cukier, mąkę i żółtko. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera, aż składniki dokładnie się połączą. Prostokątną formę do pieczenia delikatnie wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy. Dno blachy wylep kruchym ciastem, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj masę makową, kaszę manną i dokładnie połącz składniki. Aby przygotować masę serową, jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj twaróg, miękkie masło (lub margarynę), opakowanie budyniu waniliowego i łyżkę mąki ziemniaczanej. Składniki dokładnie wymieszaj na niewielkich obrotach miksera.
W dużej misce połącz ze sobą obie masy, makową i serową, a następnie wyłóż na wcześniej podpieczony kruchy spód. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z grzaniem góra-dół). Po godzinie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 10 minut. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja, by połączyć tradycję z dozą nowoczesności, czerpiąc radość zarówno z gotowania, jak i wspólnego celebrowania wyjątkowych chwil przy stole. Najważniejsze, aby jedzeniem delektować się w gronie najbliższych, wspólnie spędzając ten magiczny czas.
inf.prasowa