Turecka kawa – zwyczaje i rodzaje

0

Kawa w Türkiye (Turcji) jest tak ważną częścią kultury, że „Tradycja przyrządzania i picia kawy po turecku” w 2013 r. została wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. To właśnie w Stambule powstały pierwsze kawiarnie, które później zawitały do reszty Europy. Tradycyjna Kawa po turecku to bardzo drobno zmielone ziarna, gotowane (często wielokrotnie) z zimną wodą i cukrem w specjalnym naczyniu zwanym cezve, aż do momentu pojawienia się piany.

Kawa w Türkiye (Turcji) jest tak ważną częścią kultury, że „Tradycja przyrządzania i picia kawy po turecku” w 2013 r. została wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. To właśnie w Stambule powstały pierwsze kawiarnie, które później zawitały do reszty Europy. Tradycyjna Kawa po turecku to bardzo drobno zmielone ziarna, gotowane (często wielokrotnie) z zimną wodą i cukrem w specjalnym naczyniu zwanym cezve, aż do momentu pojawienia się piany.

newseria.pl

Udostępnij w

Zostaw wiadomość