Unia Owocowa: 2020 to wzrost konsumpcji owoców i warzyw

0

– 2020 był pełen wyzwań dla branży owoców i warzyw. […] Pojawiły się także pozytywne skutki pandemii. […] ludzie wdrożyli do swojej diety więcej owoców i warzyw pozytywnie wpływających na odporność organizmu – mówi Prezes Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw Unia Owocowa Arkadiusz Gaik. I podkreśla, że to 2021 rok okrzyknięto Światowym Rokiem Owoców i Warzyw.

  • kryzysy, które dotknęły sadowników
  • ograniczenia w transporcie
  • brak rąk do pracy
  • przestoje w portach
  • wzrost konsumpcji owoców i warzyw
  • produkty lokalne chętniej kupowane
  • nowe rynki zbytu
  • zmiany związane z Brexitem
  • ekologia i strategia Green Deal
  • 2021 – Światowy Rok Owoców i Warzyw

Jaki był dla was rok 2020?

2020 był pełen wyzwań dla branży owoców i warzyw. Sadowników dotknął nie tylko kryzys związany z pandemią, ale także utrudniające uprawę niekorzystne warunki atmosferyczne. Borykaliśmy się z takimi trudnościami jak ograniczenia w eksporcie czy brak rąk do pracy. Było też wiele wyzwań logistycznych związanych z ograniczeniami dotyczącymi przemieszczania się. Przestoje w portach i utrudniona spedycja uniemożliwiały sprawną wymianę handlową. Branża boryka się ze stale rosnącymi kosztami, a także z coraz wyższymi podatkami oraz brakiem marżowości.

Pojawiły się także pozytywne skutki pandemii. Zaobserwowano wzrost konsumpcji popytu, szczególnie na warzywa i owoce w opakowaniach. W 2020 roku były prowadzone działania promocyjne na szeroką skalę. Popyt wzrósł, ponieważ ludzie wdrożyli do swojej diety więcej owoców i warzyw pozytywnie wpływających na odporność organizmu. Produkty lokalne i ekologiczne były chętniej kupowane, co świadczy o coraz większej świadomości społeczeństwa. Łączna wartość zbiorów jabłek ma wynieść 3,5 mln ton – o około 10 tys. ton więcej niż prognozowano. W Polsce w ostatnim roku znacznie wzrosła powierzchnia sadów jabłkowych – z 166 000 ha do 176 000 ha, co oznacza, że jesteśmy jedynym krajem, w którym wyróżniono tak duży wzrost.

Odnotowano spadek polskiego eksportu spowodowany zakłóceniami i utrudnieniami w dostawach związanych z pandemią COVID-19. Jednak trwają negocjacje w kontekście otworzenia nowych rynków zbytu: Meksyk, Filipiny, Chile, Brazylia i Indonezja. Działania zrzeszające sadowników i organizacje producenckie pomogły w walce z negatywnymi skutkami pandemii i dążyły z pomocą dla gospodarstw najbardziej dotkniętych kryzysem.

Czego spodziewacie się po 2021? I czego spodziewać mogą się wasi klienci w nowym roku?

W 2021 roku również czekają na nas wyzwania. Jednym z nich jest zmiana dotycząca wymiany handlowej pomiędzy Unią Europejską a Wielką Brytanią związana z Brexitem. Pozostają także wyzwania związane z ekologią i strategią Green Deal oraz ewentualnymi kolejnymi falami pandemii.

Rok 2021 został okrzyknięty Światowym Rokiem Owoców i Warzyw – Unia Owocowa aktywnie angażuje się w kampanie i projekty informacyjno-edukacyjne. Podczas pandemii COVID-19 utwierdziliśmy się w przekonaniu, że siłą branży są współpraca i organizacje producentów. To dzięki nim możemy wspólnie wzmacniać handel i konkurować z rynkami zagranicznymi.

Czego życzycie swoim klientom na nowy rok?

Stowarzyszenie Unia Owocowa serdecznie życzy wszystkim rolnikom i sadownikom przede wszystkim dużo zdrowia i niekończącej się motywacji do działania. Niech 2021 rok przyniesie nową energię, która pozwoli nam prężnie rozwijać polski sektor warzyw i owoców!

 Rozmawiała Karolina Jakubiec, redaktor portalu SerwisSpożywczy.pl

 

Udostępnij w

Zostaw wiadomość