Idealne rozwiązanie w zbilansowanej diecie

0

Zbilansowana dieta to podstawa zdrowego odżywiania. Jest ona takim sposobem żywienia, w którym dostarczamy organizmowi energii i wszelkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Powinna być skomponowana z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb, stanu zdrowia, wieku czy poziomu aktywności – jednak istnieją zasady, które powinien wdrożyć każdy, niezależnie od tych uwarunkowań. Zbilansowana dieta powinna opierać się przede wszystkim na różnorodności.

Codziennie należy zadbać o to, by na talerzach znalazły się posiłki przygotowane na bazie produktów pochodzących z różnych grup. Mięso dostarcza pełnowartościowego białka, witamin (głównie z grupy B), żelaza oraz stanowi ważne źródło energii. Kluczową rolę w zbilansowanej diecie pełnią oczywiście warzywa, będące bogatym źródłem witamin, błonnika i minerałów.

Sokołów, wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentom, którzy na co dzień chcą jeść zdrowo i różnorodnie, wprowadza wyjątkową nowość – mięso z warzywami, pierwszą taką propozycję na rynku. To produkty o wielu możliwościach zastosowania – idealne do przygotowania potraw na rodzinny obiad czy ciepłą kolację. Będą doskonałym sposobem na smakowite wzbogacenie w warzywa dań dla dzieci. Znakomicie sprawdzą się w diecie fleksitariańskiej. Sokołowskie mięso z warzywami posiada znak „Produkt polski”.

Mięso z warzywami Sokołów jest dostępne w czterech wariantach. W każdym z nich 60% stanowi wysokiej jakości mięso (wołowe, z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej), a 40% – odpowiednio dobrany zestaw warzyw i przypraw.

Asortyment obejmuje:

  • Mięso wołowe z marchewką, cieciorką i przyprawami
  • Mięso wołowe z dynią, fasolą czerwoną i przyprawami
  • Mięso wieprzowe (z szynki wieprzowej bez kości) z marchewką, dynią, burakiem i przyprawami
  • Mięso wieprzowe (z łopatki wieprzowej bez kości) z papryką, marchewką, czerwoną fasolą i przyprawami

Z ich użyciem można przygotować wiele oryginalnych dań – zarówno polskich, tradycyjnych, jak i tych egzotycznych, wywodzących się z najbardziej znanych kuchni świata. Na opakowaniu został zamieszczony kod QR, po zeskanowaniu którego można zapoznać się z ciekawymi przepisami na potrawy z wykorzystaniem tych produktów.

Oto smakowita inspiracja kulinarna.

Klopsiki z puree ziemniaczanym i sosem pieczarkowym

3 porcje

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:

1 opakowanie mięsa wołowego z dynią,

fasolą czerwoną i przyprawami Sokołów

600 g ziemniaków

1 cebula

250 ml śmietanki 30%

250 g drobnych pieczarek

1 łyżka listków tymianku

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

sól, pieprz

olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Z mięsa wilgotnymi rękami uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i usmaż na złocisto. Ziemniaki obierz, pokrój na równe kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i utłucz na puree z 50 ml śmietanki. Pieczarki oczyść i większe pokrój na połówki, a mniejsze zostaw w całości. Cebulę obierz, drobno posiekaj i przełóż razem z ziołami na patelnię z niewielką ilością oleju. 200 ml śmietanki zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Klopsiki podawaj z puree i sosem pieczarkowym.

źródło i fot: newseria.pl

Udostępnij w

Zostaw wiadomość