Każdy Polak kocha sernik. To ciasto, które ciężko zepsuć, a jego wersji jest tyle, ile pomysłów każdego, kto lubi piec. Najpopularniejsze przepisy zawierają twaróg i słodki serek, ale co ze składnikami bardziej wytrawnymi? Zobaczcie naszą nietypową propozycję.
Znakomitym, autorskim przepisem na sernik z kremowego wytrawnego serka śmietankowego podzielił się z nami Michał Figa – szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka.
„Przywykliśmy do używania zmielonego twarogu lub serka kremowego o smaku waniliowym, często gotowego do użycia od razu. Współczesne cukiernictwo szuka nowych rozwiązań, m.in. przez używanie produktów mniej oczywistych, np. serka śmietankowego w wersji wytrawnej. Zaproponowałem dlatego połączenie słonego smaku serka, kwaskowatość malin i słodyczy białej czekolady, które idealnie się ze sobą łączą” – komentuje szef.
Michał Figa zaprezentował go podczas inauguracji ogólnopolskiej kampanii Polskiej Izby Mleka „Ja Cię SERniczę!” i zachwycił wszystkich zebranych gości.
Zobaczcie, jak w łatwy sposób możecie zaskoczyć swoich gości nietypowym przepisem na sernik ze świeżymi malinami!
Przepis:
Masa:
Pół szklanki cukru kryształ
4 łyżki cukru waniliowego
Szklanka śmietanki 36%
3 tabliczki białej czekolady
6 jaj
6 żółtek
1kg serka śmietankowego (kremowego)
Łyżeczka soli
Spód z ciasteczek:
Pół kostki masła płynnego
200g ciasteczek
Łyżka kakao
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i łyżką kakao.
- Wyłożyć dno tortownicy pergaminem, wsypać mieszankę z ciastek i delikatnie ugnieść łyżką.
- W drugiej misce dokładnie wymieszać serek, cukier kryształ, jaja, żółtka i łyżeczkę soli.
- Śmietankę zagotować z cukrem waniliowym, ściągnąć z ognia i dodać pokruszoną białą czekoladę.
- Gdy śmietanka z czekoladą jest gorąca dodać ją do masy serowej i energicznie wymieszać.
- Gotową masę wylać do wcześniej wyłożoną ciasteczkami tortownicę.
- Piec w temperaturze 100 stopni 2 godziny z opcją termoobiegu.
Odstawiony do lodówki na noc i podany ze świeżymi malinami smakuję najlepiej.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
inf. prasowa
