Przepis szefa cukierni na sernik z malinami ze słonego serka

0

Każdy Polak kocha sernik. To ciasto, które ciężko zepsuć, a jego wersji jest tyle, ile pomysłów każdego, kto lubi piec. Najpopularniejsze przepisy zawierają twaróg i słodki serek, ale co ze składnikami bardziej wytrawnymi? Zobaczcie naszą nietypową propozycję.

Znakomitym, autorskim przepisem na sernik z kremowego wytrawnego serka śmietankowego podzielił się z nami Michał Figa – szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka.

„Przywykliśmy do używania zmielonego twarogu lub serka kremowego o smaku waniliowym, często gotowego do użycia od razu. Współczesne cukiernictwo szuka nowych rozwiązań, m.in. przez używanie produktów mniej oczywistych, np. serka śmietankowego w wersji wytrawnej. Zaproponowałem dlatego połączenie słonego smaku serka, kwaskowatość malin i słodyczy białej czekolady, które idealnie się ze sobą łączą” – komentuje szef.

Michał Figa zaprezentował go podczas inauguracji ogólnopolskiej kampanii Polskiej Izby Mleka „Ja Cię SERniczę!” i zachwycił wszystkich zebranych gości.

Zobaczcie, jak w łatwy sposób możecie zaskoczyć swoich gości nietypowym przepisem na sernik ze świeżymi malinami!

Przepis:

Masa:

Pół szklanki cukru kryształ

4 łyżki cukru waniliowego

Szklanka śmietanki 36%

3 tabliczki białej czekolady

6 jaj

6 żółtek

1kg serka śmietankowego (kremowego)

Łyżeczka soli

Spód z ciasteczek:

Pół kostki masła płynnego

200g ciasteczek

Łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i łyżką kakao.
  2. Wyłożyć dno tortownicy pergaminem, wsypać  mieszankę z ciastek i delikatnie ugnieść łyżką.
  3. W drugiej misce dokładnie wymieszać serek, cukier kryształ, jaja, żółtka i łyżeczkę soli.
  4. Śmietankę zagotować z cukrem waniliowym, ściągnąć z ognia i dodać pokruszoną białą czekoladę.
  5. Gdy śmietanka z czekoladą jest gorąca dodać ją do masy serowej i energicznie wymieszać.
  6. Gotową masę wylać do wcześniej wyłożoną ciasteczkami tortownicę.
  7. Piec w temperaturze 100 stopni 2 godziny z opcją termoobiegu.

Odstawiony do lodówki na noc i podany ze świeżymi malinami smakuję najlepiej.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

inf. prasowa

Udostępnij w

Zostaw wiadomość