Sektor przetwórstwa warzyw i owoców w Polsce stał się jednym z najbardziej dotkniętych pandemią. Dostawy eksportowe tej kategorii produktów w II kwartale 2020 roku spadły o 7,2% w porównaniu do kwartału wcześniejszego.
W I kwartale 2020 r. eksport mrożonych polskich owoców w ujęciu wartości wzrósł o 5,6% w porównaniu z analogicznym okresem 2019 r., ale ze względu na ograniczenia wynikające z pandemii w kwietniu i maju br. spadł o 5,5% w porównaniu z pierwszymi trzema miesiącami 2020 roku.
W stosunku do I kwartału 2020 r. odnotowano istotne zmiany w dynamice dostaw do Holandii, Szwecji oraz Belgii. Popyt na polskie mrożone czarne porzeczki w kwietniu i maju 2020 r. zmniejszył się o 9,9% w ujęciu wartości przy zwyżce podaży o 31,6%, maliny o 0,6% i o 19,3%. Z kolei dostawy mrożonych wiśni zwiększył się o 10,6% po spadku eksportu o 3,2% trzy miesiące wcześniej.
Od stycznia do marca 2020 r. w Polsce nastąpił wzrost wywozu mrożonych warzyw o 4,7% w ujęciu wartości, przy czym zmalał on w kwietniu i maju eksport o 16,2%. Spadek eksportu mrożonych warzyw wynika niższej sprzedaży do Niemiec, które są głównym importerem tych polskich produktów. Dostawy do Niemiec w kwietniu i maju zmalały o 24,4% w porównaniu ze wzrostem sprzedaży o 10,4% w pierwszym kwartale 2020 roku. Z kolei od lipca 2019 do maja 2020 wolumen eksportu mrożonych warzyw z Polski obniżył się o 4,3%, a wysyłka na Białoruś w tym czasie spadła o 25,3%.
źródło i fot: nawozy.eu
