W piątek wielu z nas poszukuje pomysłu na danie bezmięsne. Moja propozycja: makaron ze szpinakiem i gorgonzolą. Prosto, szybko i smacznie. Polecam.
Składniki
- opakowanie makaronu – pene, muszelki, kokardki czy świderki – w zależności od tego, jaki lubisz lub co masz akurat w szafce:)
- opakowanie szpinaku mrożonego
- 1 cebula
- kilka ziaren czosnku
- 1 łyżka masła
- ok. 80 ml śmietanki 30%
- ok. 80 g sera gorgonzola
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę na dużą patelnię i smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy zamrożony szpinak, mieszamy aż do rozmrożenia. Dodajemy masło, śmietankę i ser gorgonzola. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy.
Smacznego!
fot. zasoby autora: Marlena
