Uprawy ekologiczne w UE

0

W UE powierzchnia owoców uprawianych ekologicznie wyniosła w 2017 r. 985,5 tys. ha. Według najnowszych szacunków w 2018 roku przekroczyły one 1 mln ha, zwiększając się o 5%.

Hiszpania jest głównym producentem, z 38% udziałem tych upraw w UE w omawianym czasie, czyli to 395,764 tys. ha, co daje wzrost o 8%. Andaluzja stanowiła 38% hiszpańskich upraw ekologicznych w 2018 r. Włochy zajmują 2 pozycję, z 361,917 tys. ha w 2018 r.

Jeśli chodzi o warzywa, udział ekologicznej produkcji jest bardzo różny w poszczególnych krajach. W omawianym czasie Austria i Francja odnotowały udział produkcji ekologicznej na poziomie 34% i 23,3%.

Rozkład między różnymi kategoriami owoców zmienia się w zależności od kraju. W Hiszpanii, Włoszech, Grecji i Portugalii oliwki są głównymi owocami uprawianymi ekologicznie, przy czym w przypadku Grecji jest to do 91% powierzchni przeznaczonej na uprawy ekologiczne.

źródło i fot: nawozy.eu

Udostępnij w

Zostaw wiadomość