Gwałtowny spadek chilijskiego eksportu orzechów włoskich, wiśni i winogron

0

W okresie od stycznia do maja 2020 r. Chile wyeksportowało 1,5 mln ton świeżych owoców o wartości 3 mld USD. W porównaniu z tym samym okresem w 2019 r. eksport zmniejszył się o 8% w ujęciu fizycznym i o 17% w ujęciu wartościowym.

Głównym produktem wywozowym Chile były ponownie winogrona, które wysłano 595 tys. ton, a więc mniej o 7% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Stany Zjednoczone i Chiny były dwoma największymi rynkami chilijskich winogron, odpowiadającymi odpowiednio za 42% i 20% dostaw.

Na drugim miejscu wśród towarów eksportowych w tym okresie znalazły się wiśnie, których wielkość dostaw wzrosła o 6% do 145 tys. ton. Jak zwykle głównym odbiorcą tych owoców, tj. 94% są Chiny.

Z kolei wysyłka borówki amerykańskiej spadła o 3% do 84,4 tys. ton, przy czym 46% tych owoców zostało wywiezionych do Stanów Zjednoczonych, a 19% do Holandii.

Eksport orzechów i suszonych owoców z Chile w pierwszych pięciu miesiącach 2020 r. wyniósł 21,8 tys. ton. W porównaniu do tego samego okresu w 2019 r. dostawy tych produktów na rynki zagraniczne spadły o 44%.

źródło i fot: nawozy.eu

Udostępnij w

Zostaw wiadomość